17 Temmuz 2012 Salı

Anneliğe hazırlık , hamilelikte 25+0

Geride bıraktığımız 25 hafta ile altınçağı kapatmış ve 3. trimester aylarının kapısına dayanmış durumdayız . Çok fazla algılayamadan geçirdiğim hamilelik sürecinde artık farklılılar daha bir farklı olmaya başladı son günlerde . Güzel yanlarıyla birlikte artık biraz ağır geçicek zamanlara adım adım yaklaşmaktayız.
Güzel yan deyince artık onu iyiden iyiyi hissetmek , sesime ,yediğim dondurmaya verdiği tepkilerle, birlikte yaşama başlamış olmak oldukça büyük haz uyandırıyor bende  .

ÖNERİ;
Anne kokulu ürünler .
Ben bunun için birkaç tane bandana seçtim ,hamileliğimin 3. ayından bu yana onlarla uyuyorum . 
Bir yerde okumuştum . Hamilelik süresince yastığınız altına koydunuz tekstil ürünlerine sinen kokunuz size büyük kolaylık sağlayabilir. Bebeğiniz dünyaya geldiğinde en çok ihtiyaç duyduğu şeylerden biri olan anne kokusunu , bu ürünlerle beşiğine ,pusetine koyarak  yanında olamasanız bile huzurlu uyumasını sağlayabiliyormuşsunuz. Deneyip göreceğiz. Tabii kişilk ve karekter farklılığını gözetirsek bazı yeni doğanlara kâfi gelmeyebilir . Yinede denemekte fayda var .

Artık müzik dinleme zamanı .
Müzik dinlettiğiniz zamanlar önemli , gecenin bir yarısı değilde makul saatleri tercih edersek ,  anne karnındada olsa uyku eğitimi için yavaş yavaş alıştırmalara başlamakta fayda olduğunu söylemekte bilirkişiler  .
Bu arada müzik cdleri hakkında daha fazla öneriye ihtiyacım var bilgisi olan??

Biri beni durdursun .
 Kendime engel olamıyorum bir türlü,minik gördüğüm herşeyi alasım var.  Bunlar sadece bir kısmı .

Tecrübeli arkadaşların tüm uyarınalarına rağmen gömleğimiz , kargo pantolonumuz seneye bahar gezmelerinde giyilmek üzere hazır .
Ama karar verdim kılık kıyafeti bir yana bırakıp ,  bakım , temizlik ve araç gereç alışverişine başlamak daha mantıklı gibi . Nede olsa onlarda riskli durumlar söz konusu değil . Çocuk iri olurmuş çabuk büyürmüş, sonuçta emziğe , biberona ihtiyaç duyulacaktır herhalde. Tabi kendim içinde bir takım ürünler almam gerekiyor .Humana süt arttırıcı çay , Lansinoh krem gibi çünkü bildiğim kadarıyla bu ürünleri doğum öncesi kullanmaya başlaman gerekiyor .

Kendim için pek birşey almadığımı farkettim . Geçenlerde Unnado da bulduğum hayzek terlikleri , kış ortasına denk gelen günlerimizde ayaklarımız sıcacık olsun diye hemencecik sepetimize attık . Dolapta bulduğum saten kumaşlar penye pijama takımlarına iyi bir alternatif olabilir diye düşündüm . Dilediğim gibi dikebilirim tabi sabrım müsade ederse. Birde chiccoda bulduğum göğüs kalkanı , bu üründen memnuniyetle bahsedildiğini duyunca bende almakta fayda gördüm .
Ama dediğim gibi deneyip öyle tecrübe edeceğimiz konular bunlar .
Henüz odamız için bir hazırlık yapmadık , genel tadilat dışında. Karasızlıklarımız zaman zaman nüksediyor. İsim konusunda olan kararsızlığımız ise neolucak bilmiyorum .  Tizz zamanda akıl fikir diliyorum .

 Bu hafta annedeki değişiklikler ;
Hoşgeldin Braxton-Hicks kasılmaları 

Bu haftalarda aniden ve nedensiz bir şekilde karnınızda bir sertleşme hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin. Bu hamilelerde sıklıkla görülen ve Braxton-Hicks olarak isimlendirilen ve sizi doğuma hazırlayan zararsız kasılmalardır. Erken doğum tehdidinde ise kasılmalar süreklidir, belirli aralıklarla gelir ve hareketle hafiflemez.  
  • Bebeğinizin içerisinde yüzdüğü amniyotik sıvı azaldı. Bu nedenle bebeğinizin tekmelerini ve yumruklarını daha iyi hissedeceksiniz..
  • Bebeğinizin hareketlerini daha etkili hissedeceğiniz için gecenin bir yarısında aniden uykudan zıplayabilirsiniz.
  • Oturup kalkarken yavaş hareket edin ani hareketlerden kaçının . Uyandığınız zaman yataktan hemen kalkmayın bir kaç dk bekledikten sonra kalkın. Başınız ağrıyor ve dönüyorsa bayılma hissi yaşıyorsanız kafanızı bacaklarınızın arasına koyunuz.
  • Bebeğinizin odası için mobilya almanın veya eskiden kalan bir mobilyayı onarmanın vakti  gelmiş gibi sizi yoracak tüm işleri son hafta ya bırkamayın , son haftalarda daha yorgun ve uykusuz kalacaksınız.
  • Sonraki konrolünüzde hemoglobin düzeyinizin kontrol edilmesine gerek olup olmadığını doktorunuza sorun. Demir eksikliğine bağlı olarak  anemi gelişebilir. Demir açısından zengin besinler tüketin  (Kırmızı et, yumurta, iyi tahıllar ve brokoli gibi yeşil yapraklı bitkiler ) Demir düzeyinin çok düşük olması durumlarda demir tabletleri almanız gerekebilir.

    Bu hafta bebeğimizdeki değişiklikler;
    Ve artık bizim bir ayakizimiz var .
  • 26. gebelik haftasının sonunda bebeğiniz yaklaşık 900 gr kadardır. Boyu yaklaşık  34 cm dir.
  • Bebeğiniz günün çoğunu anne karnında kol ve bacaklarını toplamış olarak geçirir
  • Beğiniz isterse göz kapağını açıp kapayabilir. Gebeliğin sonraki haftalarında göz kapaklarını daha sık deneyecek açıp katacaktır. 
  • Ayrıca ilginç bir bulguda ,karnınıza kuvvetli bir ışık kaynağı dayadığınızda bebeğin kafasını o yöne çevirmesi.
  • Göz rengi oluşmaya başlar .
  • 26 haftalık bebeklerin dokunmaya beyin dalgalarıyla cevap verdiği görünmüştür. 
Ve tüm yüreğimle diyorum ki  ;bu duyguyu isteyen herkez en kısa zamanda tadsın .

26 yorum:

EflHatun dedi ki...

ayyy hadi bakalım, heyecanlı bir yazı bu bence :))
hani CD demişsiniz ya, ben de nacizane fikrimi söylemek istiyorum. Çocuklara anne karnındaki bebeğe güzel ahlaklı, güzel yüzlü olması için FURKAN,YUSUF ve İBRAHİM surelerini okumak ve dinletmek iyidir diye okumuştum ben...
Allah kolaylık versin,inşallah sağ salim kucağınıza almayı nasib etsin :)

Elifinelizi dedi ki...

Önerin için çok teşekkürler. İnşallah bekliyoruz heyecanla

Zeynep Özmen Ünlü dedi ki...

Elifcim, ne kadar bilinçli annesin. Adım adım gidiyorsun, adımlarını sağlam ata ata.
Tüm detaylar çok güzel. Okudukça o günlerim geldi aklıma :)

tubitos dedi ki...

ayy elifcim ben okurken heyecanlandım yaaa,, ben de olsam kesin içimdeki alışveriş canavarımı durdurama ne görürsem alırdım =)

frambuazlı ruh pastasıyım dedi ki...

ya alemsin sen sut arttirici cayindan meme ucu koruyucusuna kadar almissin. alma dur, artik.
sakin ol, allah sukur buyuk sehirde yasiyoruz. bir sey eksik olsa da bebek dogduktan sonra da alabilirsin. meme ucu kremi evet ben de 8 aylik hamileyken kullanmaya baslamistim ama sut arttirici cay icin;
doktor "gerek yok, fazla sutun olur da emziremez ve sagamazsan sut birikir ve iltihaplanma yapabilir, kendine bosuna eziyet etme. duruma gore bakar karar veririz" demisti. asya 2 aylikken, ise baslama durumunda kaldigim icin baslamistim.
bebiskom dogdunda emzirme sutyeni(ayyildiz), gecelik, pijama, bol tisort ve bluzlara, agiz bezleri ve tulbentlere ihtiyac duymustum.
biberon olarak philips avent urunlerini kullandik ve hala kullaniyoruz. anti kolik ozelligi gercekten cok isimize yaradi.
emzik kullanmamizi doktorumuz onerdi, meme emerken uyuklamasin diye. weebaby diye eczaneden aldigimiz bir markayi kullaniyoruz hala. ama damla tipi dedikleri bir model. damak tipi cene yapisina zarar veriyormus ve aliskanlik yapiyormus. bizim kiz memesini sadece uyuacagi zaman emiyor, uykuda da ativeriyor.
hamilelikte muzik dinlemeye gelince, kocaman miki mouse kulakliklarimi karnima dayayip cok muzik dinledik kizimla. mozart, vivaldi basta olmak uzere klasik müzik, chris botti, anna luca esliginde nu jazz, red hot chili peppers da dinledik, bb king de. bebeler ritmli muzikleri seviyorlarmis, annenin kalp atislarinin ritmine benzetiyorlarmis. ve evet dogduktan sonra bu ritimli muzikleri duyunca sakinlesiyorlar. biz denedik, basardik. anne karnindaki huzuru hatirliyorlarmis.
yorum mu yazdim, post mu belli degil valla :P
kactim ben :D

CAFE MERCİMEK dedi ki...

bende 10 hatfalık hamileyim, ilk hamilelğim olduğu için senin gibi çok heyecanlı ve herşeyi araştırmaya çalışan bir anne adayıyım, Rabbim evlatlarımızı sağlıkla kucağımıza almayı nasip etsin hepimize

Sonsuz Dekorasyon dedi ki...

valla ne güzel anlatmışsın yengemde hamile bende okudukça ona fikirler verebilirim diye düşünüyorum:))

ÖRGÜÇANTAM-Hatice yazıcı dedi ki...

Elifim az yavaş bak sonra neler aldığını unutacaksın yeniden eksik var diye bir daha başlarsın:)))))güzel heyecanlar.
canım anne kokulu eşyalar konusuna katılıyorum oğluşlarımın ikisindede uyguladım beyaz tülbentleri vardı uyurken gözlerine kadar kapattığım onu yıkadığımda kıyamet kopardı bende iki üçgen parçaya bölüp sırayla verirdim eline:))) çünkü yıkanmış olanı benim değil diye atardı(9 aylıkken kısa cümleler kurabiliyordu)her zaman her yere mutlaka yanımıza alınacak en önemli şeydi:))))
(şimdi nişanlı koca adam oldu:)
sağlıkla gelsin tüm bu cicileri keyifle kullansın inş.

Unknown dedi ki...

Ben bu dönemleri henüz yaşamamış olsam da trimester değişikliklerini işim gereği (bir bebekbezi firmasında çalıştığımdan) fazlası ile iyi biliyorum Elif'cim :) o kadar heyecanlı o kadar güzel bir dönem ki okurken bir kez daha heyecanlandım. Anne kokulu eşyaları ilk kez duyuyorum ve çok mantıklı ileride kesinlikle ben de deneyeceğim. Nasıl güzel ciciler almışsın bebişe ama ilk heves insan nasıl durdurur ki kendisini, ben de olsam aynı şekilde alırdım. Sadece hamilelikte değil 9 ay ve sonrasında da insan artık hep bebişe alıp kendisinden bile vazgeçiyoru çok arkadaşımdan duydum :)) her şeyin gönlünce olması dileğiyle canım :)))

Kuzununannesi dedi ki...

canımmmm oncelıkle pıtr pıtr hayatın basladı demkkı..harıka seyler almısın hepsı super ama fazla cogu benımkı gıbı gıyılemeyecek ama ınsan engel olamıyor bolbol cıtcıtlı kısa kollu badıler al :)) keza gogus kalkanı en doğru secım hatta harıka..gogus ucların ıcın angel mama earth baby kullanabılırsın benım hıc catlagım kanama vs olmadı..bıberon ısıtıcı ve sagma bakınası da al canım bence:) ay harıka ya o gunlere gerı dondum

Unknown dedi ki...

en güzel zamanların keyfini çıkarın,sağlıkla kucağınıza almanız dileğiyle,
chicco göğüs pedi en iyi seçim,bol miktarda kullanmıştım bir de tavsiyem olsun ,ileride unuturum belki söylemeyi LAnsinoh meme ucu kremini mutlaka alın ve 8.aydan sonra hergece göğüs uçlarınıza uygulayın.Ve doğum dan sonra her emzirmeden sonra mutlaka.böylelikle hiç meme ucu yarası çekmezssiniz,nacizane tecrübemi aktarmak istedim,
sizi takibe aldım,bende bloguma beklerim,sevgiler

Unknown dedi ki...

Aldıkalrınız çok güzel , bebeğiniz sağlıkla dünyaya gelir ve cicilerini keyifle giyer inşallah... Güzel günler ve tatlı heyecanlar , her şey gönlünce olsun...
Lansinoh kremi doğumla birlikte kullanmanızı öneririm size , çünkü meme başları erken uyarıldığında erken doğum riski oluşturuyor.Özellikle yedinci aydan sonra kesinlikle uçlarına uygulanmamalı.( ben Lansinoh 'un ilk distribitör firmasında , o ürünü çalıştım ,bilgim oradan geliyor )

özge bayrak dedi ki...

canım çok tebrik ederim, biraz geç oldu ama yeni farkettim, biliyorsun çalışmaya başladıktan sonra pek vakit bulamıyorum eskisi gibi.... herşey süpergörünüyor burdan. öperim ikinizide :)

Mutlu Eller dedi ki...

Umarim iyisindir(iyisinizdir). Iftar yemegi varmis pazartesi günü ama ben gelemiyorum, Bursa'da degilim.
Dogum olmadan görüsseydik iyi olurdu...

Elifinelizi dedi ki...

senin gibi bir anneden böyle sözler duymak ne hoş

Elifinelizi dedi ki...

ne güzel bir yıl değilmi ? senin içinde benim içinde :D

Elifinelizi dedi ki...

aman aman aman ne dolu dolu bir yorum olmuş hepsiciğini kaydettim . İnan sonrasında nelerin beklediğini bilemediğim için kıtlık , savaş modunda ilerliyorum :)etrafımdakiler 1 saat bile ayrılayamayacaksın başından deyince panik oldum :S

Elifinelizi dedi ki...

aminnnn inşallah çok güzel günlerimiz olsun inşallah :)

Elifinelizi dedi ki...

sağlıkla kavuşun bebişinize , senin fikirlerinde bomba gibi

Elifinelizi dedi ki...

inşallah , tecrübeli annelere ihtiyacım olucak çok

Elifinelizi dedi ki...

canım benim umarım sende dilediğin zamanda yaşarsın bu güzellikleri . kesinlikle şuandan itibaren sadece onu düşünüp ona göre hareket ediyorsun ilginç :D

Elifinelizi dedi ki...

sırayla başlıyorum eksik listesindeki tamamlamaya . bildiğin detaylarda kayboluorsun

Elifinelizi dedi ki...

amin inşallah çoktan temin edildi bile :) çok teşekkür ederim bilgi için tabiki hemen geldim

Elifinelizi dedi ki...

inşallah çok güzel dilekler bunlar çokkk ama çokkk teşekkür ederim kremi aldım ve 8. ayı bekliyordum sanırım kullanmak için erteleyeceğim

Elifinelizi dedi ki...

çok sağol canım Allah kolaylık versin sanada herşeye yetebilmek zor iş

Elifinelizi dedi ki...

Süperiz Semicim :) büyük ihtimal katılamayacağım . döndüğünde bir kahve kaçamağı yaparız :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...