17 Ekim 2010 Pazar

Kaymaklı Makarna



ANNEANNEME Sevgiler...
Çocukluğumdan bu yana unutamadığım müthiş lezzet. Okullar tatil olur olmaz köyde alırdık soluğu. O zamanlar topraklar çok bereketliydi ve zaman zaman yardıma ihtiyaç duyarlardı anneannemler. Bizede gün doğardı .Evvel ezel nerde ağaçta bir meyva , akan bir dere görsem hayranlıkla dalar giderim doğaya olan hayranlığım , sevgim oldukça yoğun ve derindir.
İşler o kadar çoktuki yaz boyu tarlalarda çalışan işçiler olurdu . O kadar kişiyi doyurma vazifeside evin en büyüğü anneannemindi . Şimdilerde hatırladığım kadarıyla (ilginç olan yaz mevsiminde ıspanağı nerde bulduğumuz belkide ıspanak değilde başka bir ot kullanıyordu) ıspanağı bol soğanla kavurur , üzerine bol sarımsaklı yoğurtla kaplar ve işte asıl bomba geliyor....
Günlük sağılmış sütü kaynattığımız zaman üzerinde oldukça kalın bir tabaka kaymak olurdu hemde oldukça kalın şimdilerde nerdee. O kaymağı sütten itinayla ayırır ve tereyağında kavururdu . Sürekli karıştırarak yaklaşık 10 dakika sonra resimde gördüğümüz renge ve şekle giriyor (gerçi ben biraz fazla kavurmuşum rengi karemel olması yeterli) ve sonra onuda sarımsaklı yoğurdun üzerinde gezdirirdi . Çocukluğumm :))))))
Bende bu spesieli makarna sever bi aile olarak farklı bi şekilde uyguluyorum. Herhangi bir çeşit yada sevdiğiniz dirilikte bi makarna olması yeterli . Sadece tereyağlı olması kafi . Sonrasındada servis tabağında istenilen miktarda kavrulmuş kaymakla süslenilip afiyetle yenebilir.
Artık pastorize yoğurt yiyemediğim için belki bi çoğunuza ters gelebilir fakat kendi yoğurdumu kendim mayalayarak yapıyorum . Ve şanslıyımki mahallemizde bulunan şarküterinin sahibi kendi çapında mandıracılık yapıyor (bizzat gittim gördüm , gerçi gitme amacım turistik geziydi. Köyleri o kadar güzeldiki hatta bir kaç resim paylaşşam süper olur.) İşte böle bi şansım var . Doğal yollardan kaymağa ulaşabiliyorum. Fakat hala merak ettiğim ve bir türlü deneme şansım olmayan hazır kaymaklardan böle bir lezzete ulaşabilirmiyiz acaba. Onuda bi ara dener paylaşırım.
Bence bu lezzeti hafife almayın süt ürünleri severler.






İşte mandıranın bulunduğu köy . Küçücük fotoğrafların arasında birde kahvaltı sofrası görüyosunuz. Ne siz sorun ne ben anlatayım . Türk misafirperverliği

2 yorum:

biyasimadahagirdim dedi ki...

geçen seneki geziyi de merak ettim tabi:) ama kaymaklı makarnayla karşılaşmasaydım keşke:D mmmm eminim nefistir

Elifinelizi dedi ki...

canım benim çok detaylı koymamışım tekrar güncellesem iyi olucak .
aaaa sevinmelisin dene muhteşem bir tat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...